Koronavírus: Srbsko a Čierna Horu už nie sú na zozname bezpečných krajín

15.07.2020 Celý región

Brusel 15. júla (TASR) – Veľvyslanci 27 členských štátov EÚ odstránili v utorok Srbsko a Čiernu Horu z nezáväzného zoznamu bezpečných krajín, a to na najmenej dva týždne, informoval spravodajský server B92.net.

Podľa neho boli obe krajiny vyradené zo zoznamu Rady EÚ z dôvodu zhoršenej epidemiologickej situácie na ich územiach v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

Vyňatie Srbska a Čiernej Hory zo zoznamu navrhlo Nemecko, ktoré v súčasnosti predsedá v Rade EÚ.

Zoznam je pre členské štáty odporúčaním pri rozhodovaní, ktorým tretím krajinám otvoria svoje hranice.

Rada EÚ zdôraznila, že odporúčanie nemá právny charakter a že členské štáty sú zodpovedné za vykonávanie obsahu odporúčania.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom na Ukrajine presiahol 55.000

Kyjev 15. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine presiahol v stredu 55.000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa nej sa počet prípadov tejto nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 836 na celkovo 55.607.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 15 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1427.

Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 28.131 ľudí.

Rekord v počte nových prípadov oznámila Ukrajina 26. júna - v priebehu 24 hodín bolo vtedy pozitívne testovaných 1109 osôb.
 

Koronavírusová epidémia v Česku prešla zo západu na východ krajiny

Praha 15. júla (TASR) - Epidémia koronavírusového ochorenia COVID-19 sa zo západu Česka definitívne presunula na východ krajiny. Nové ohniská pribúdajú na severe Moravy, ale aj v Uherskom Hradišti.

Naopak Chebsko, Domažlicko a severozápad Čiech sú takmer bez výskytu vírusu, vyplýva z najnovších hlásení hygienických staníc, o ktorých v stredu informoval internetový spravodajský portál Novinky.cz.

Podobne sú na tom aj okresy Stredočeského kraja - smerom na západ od Prahy (Rakovník, Kladno, Beroun, Příbram) sa nákaza takmer nevyskytuje, smerom na východ (Kolín, Kutná Hora) sú registrované desiatky prípadov.

Najväčšie týždenné prírastky sú momentálne v Karvinej (+ 191), Frýdku-Místku (+ 84), Prahe (+ 64) a Ostrave (+ 46). Vírus sa aktuálne šíri tiež v Kutnej Hore, Novom Jičíne, Olomouci, Jihlave, Brne a Uherskom Hradišti.

Okres Karviná má hlavné ohnisko v baniach OKD. Frýdecko-Místecko uvádza firmu, ktorá zhodou náhod vyrába ochranné a zásahové odevy a v marci šila rúška z nanotextílií aj priamo pre mesto Frýdek-Místek. Minulý týždeň všetci jej zamestnanci prešli testovaním.

Hoci sa na Karvinsku vírus šíri dlhodobo, v oblasti neboli prijaté karanténne opatrenia a prevádzka baní OKD zostávala celé týždne nezmenená.
 
 

India hlási už takmer milión prípadov nákazy koronavírusom

Naí Dillí 15. júla (TASR) - V Indii pribudlo za posledných 24 hodín 29.429 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím sa ich počet zvýšil na takmer jeden milión. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke televízia al-Arabíja.

Celkovo v Indii evidujú 936.181 prípadov nákazy COVID-19 spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2, pričom za posledných 24 hodín ochoreniu podľahlo ďalších 582 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 24.309.

Úrady nariadili v stredu dvojtýždňový tzv. lockdown v štáte Bihár na východe Indie, kam sa vrátilo približne 2,5 milióna robotníkov, ktorí prišli o prácu v iných častiach krajiny.
 
 

USA opäť prekonali rekord v počte nových prípadov nákazy koronavírusom

Washington 15. júla (TASR) - Spojené štáty zaznamenali najvyšší denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom od vypuknutia epidémie v januári. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 67.417 infikovaných, čím bol prekonaný rekord z 10. júla, keď bolo zaznamenaných 66.627 nakazených. Informoval o tom v stredu britský denník The Guardian s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa.

V USA bol prvý prípad ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS CoV-2, zaznamenaný 21. januára. Z priebežne aktualizovanej bilancie tejto univerzity vyplýva, že celkový počet nakazených medzitým dosiahol viac ako 3,4 milióna a počet úmrtí je viac ako 136.000.

USA sú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia zasiahla najťažšie, a to v počte prípadov nákazy i úmrtí.
 
 

Lotyšsko zavedie povinnú registráciu pre cestujúcich zo zahraničia

Riga 15. júla (TASR) - Lotyšská vláda v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu zavedie povinnú registráciu pre návštevníkov zo zahraničia. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Podľa lotyšského premiéra Krišjanisa Karinša sa budú musieť osoby vstupujúce na územie tejto pobaltskej krajiny prostredníctvom medzinárodnej dopravy pri príchode povinne registrovať od 16. júla. Toto opatrenie bude platiť aj pre pasažierov súkromných jácht a lietadiel.

"Sme si vedomí rizika, ktoré predstavujú ľudia prichádzajúci do Lotyšska zo zahraničia z vysoko rizikových oblastí alebo krajín, kde je nákaza oveľa viac rozšírená ako v Lotyšsku a za bezpečnými hranicami Európy", povedal Karinš.

Registrácia bude spočiatku prebiehať len prostredníctvom formulárov, no do dvoch až troch týždňov ju nahradí elektronický systém.

Lotyšsko v júni otvorilo svoje hranice pre obyvateľov krajín s nízkym počtom infikovaných novým koronavírusom a neskôr povolilo vstup aj občanom zo zoznamu štátov, ktoré EÚ považuje za bezpečné.

Návštevníci z krajín, ktoré evidujú menej ako 15 infikovaných na 100.000 obyvateľov, nemusia po vstupe na územie Lotyšska ísť do dvojtýždňovej karantény. To však neplatí pre ľudí z krajín, ktoré tento limit prekračujú.

Povinná registrácia má vláde pomôcť potrestať tých, ktorí porušujú pravidlá karantény. Toto opatrenie však musí ešte schváliť parlament.

Lotyšsko doteraz zaznamenalo 1178 prípadov nákazy koronavírusom a 31 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, pričom podľa oficiálnych údajov najnovšie prípady pochádzajú práve zo zahraničia.
 
 

Vyberte región